‘Un cel de plom’, la història de supervivència i lluita de Neus Català
El 28 d’abril s’estrenarà a cinemes Un cel de plom, primera pel·lícula de ficció de Miquel Romans que explica la vida de Neus Català, una de les darreres supervivents del camp d’extermini nazi de Ravensbrück. Nausicaa Bonnín (Tres dies amb la família, La llum d’Elna) es posa a la pell de la històrica dona en una adaptació lliure del llibre homònim de Carme Martí (Editorial Ámsterdam, 2012), en concret en un dels seus episodis, al que es narra la tornada a casa d’aquesta activista de la lluita antifeixista i referent de la resistència francesa.
Català va néixer el 1915 a Guiamets, Un cop esclatada la Guerra Civil, va treballar en defensa de la República com a infermera, i finalment va creuar la frontera amb França al costat de 180 nens i nenes d’una de les colònies de Negrín. Allí es va incorporar, amb el seu marit, Albert Roger, a la Resistència. La seva militància va acabar en detenció i tortura a la presó de Limoges i finalment va ser deportada el 1944 al camp d’extermini de dones de Ravensbrück.
Supervivent, des de Ravensbrück va ser traslladada al camp de treball de Holleischen (Txecoslovàquia), on es va unir a un grup de dones que va sabotejar la fàbrica de producció de bales en què els nazis les feien treballar. Van ser conegudes com El Comando de Gandulas. La pel·lícula recordarà aquests fets i més claus que van convertir Neus Català en una de les grans lluitadores de la història del segle XX.
Rachel Lascar, Roger Batalla, Iria de Rio, Natalia Barrientos, Paula Vélez i Laura Conejero completa el repartiment d’Un cel de plom, que és una producció de Principal 2 Films i Comando de Gandulas AIE en coproducció amb TV3, la participació d’Aragó TV i el suport de l´ICEC. Filmax la distribuirà en cinemes.